Zupa-krem z pomidorów


Pierwszy przepis na zupę krem na blogu i to na dodatek z pomidorów :D Szybki w przygotowaniu i zrobiony z naturalnych składników, pochodzących prosto z ogrodu.

Składniki:
500 ml wody
1 marchewka
1 korzeń pietruszki
1 gałązka lubczyku
1 mały por
5 pomidorów
1 mała cebula
1 łyżeczka oleju kokosowego
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki chrzanu
Szczypta soli morskiej
Pieprz do smaku

Przygotowanie:
1.Do rondla wlewamy wodę i stawiamy na ogniu.
2.Przeprowadzamy obróbkę wstępną marchwi, pietruszki i pora: oczyszczamy, obieramy, myjemy i rozdrabniamy na mniejsze części.
3.Wrzucamy warzywa do wody, dodajemy lubczyk; gotujemy do miękkości warzyw.
4.Pomidory sparzamy i pozbywamy skórki; rozdrabniamy.
5.Na patelni rozpuszczamy olej i szklimy na nim pokrojoną w kostkę cebulę.
6.Do zeszklonej cebuli dajemy rozdrobione pomidory i odparowujemy wodę przez 6-8 minut.
7.Do rondla wrzucamy pomidory i blendujemy na gładki krem.(Wyjmujemy lubczyk przed blendowaniem)
8.Dodajemy przyprawy i mieszamy krem.
9.Wlewamy do naczyń i posypujemy natką pietruszki.
Smacznego!

Komentarze