Cytrynowa panna cotta z malinami

Panna cotta w wersji zdrowej? Tak, tu właśnie znajdziecie przepis na tą wersję. W oryginalnej panna cotta znajduje się śmietanka, która jest zarazem podstawą jej wykonania. Zamiast jej użyłem mleka, smak może jest nieco inny, ale też jest na podobny poziomie co oryginał.  

Składniki:
1/2 l mleka
1.5 łyżki żelatyny
3 łyżki ciepłej wody
1 łyżeczka miodu
1/2 skórki z cytryny
2 garści malin
3 łyżki soku z malin
2 łyżki miodu

Przygotowanie:
1.Do rondla wlewamy mleko, dajemy skórkę cytrynową oraz miód. Zagotowujemy.
2.Do żelatyny dajemy ciepłą wodę.
3.Żelatynę wlewamy do mleka; mieszamy.
4.Przelewamy do naczyń i schładzamy w lodówce do zestalenia się.
5.Maliny wraz z sokiem z cytryny i miodem rozgniatamy.
6.Gotujemy masę z malin przez 8-10 min.
7.Ugotowaną masę przecieramy przez sito.
8.Zestaloną białą część polewamy sosem z malin i dekorujemy malinami.
Smacznego!

Komentarze