Kakao... bohaterem dnia

Roślina, bez której nie powstałby taki smakołyk, jakim jest czekolada...
Oto kilka informacji na temat kakao:

Wartość odżywcza:

  • 227kcal/100g
  • Białko 20g
  • Tłuszcze 14g
  • Węglowodany 58g
  • Błonnik 33g
  • Witaminy B6 E K
  • Minerały WAPŃ ŻELAZO MAGNEZ FOSFOR SÓD

Właściwości kakao:

  • Jest źródłem związków o charakterze przeciwutleniającym (m.in. flawanoli i procyjanidyn), które wykazują korzystny wpływ na prawidłową funkcję układu krążenia.
  • Pomimo zawartości substancji pobudzających, takich jak kofeina i teobromina, łagodzi stres. Działanie relaksacyjne przypisuje się obecności kwasu walerianowego, które ma działanie uspokajające.
  • Jest źródłem tryptofanu, który jest wykorzystywany przez mózg do wytwarzania neuroprzekaźnika zwanego serotoniną, który zapewnia spokój i daje uczucie szczęścia.
  • Może zapobiec kamicy nerkowej.

Komentarze