Płatki owsiane... bohaterem dnia

Płatki owsiane wydawać się mogą idealne na śniadanie, ale nie tylko. Możemy je wykorzystać do koktajli, ciast, czy też ciasteczek... Zebrałem kilka faktów na ich temat:

Wartość odżywcza:

  • 366kcal/100g
  • Białko 14g
  • Tłuszcze 7g
  • Węglowodany 55g
  • Błonnik 10g
  • Witaminy B E
  • Minerały FOSFOR POTAS MAGNEZ CYNK MANGAN

Jakie są rodzaje płatków owsianych?


Wyróżniamy trzy rodzaje płatków:
a) ZWYKŁE- otrzymywane z całego ziarna
b) GÓRSKIE- otrzymywane z pokrojonego ziarna
c) BŁYSKAWICZNE- otrzymywane z gniecionego ziarna, poddanego obróbce hydrotermicznej.

Dlaczego warto je spożywać?

  • Owies pomaga w utrzymywaniu właściwego poziomu cukru we krwi.
  • Płatki zawierają przeciwutleniacze, które dobrze działają na skórę.
  • Osoby chore na celiakie nie mogą ich spożywać, ponieważ płatki zawierają sporą ilość glutenu.
  • Zawarte w nich nienasycone kwasy tłuszczowe zapobiegają miażdżycy czy nowotworom.

Komentarze