Malina... bohaterem dnia


Uwielbiam ten czas, kiedy w ogrodzie mogę znaleźć jeden z moich ulubionych owoców.
Najlepiej smakują świeżo zerwane, ale okresem jesiennym i zimowym soki z nich są również wyborne i przy okazji zwiększają odporność... Zapraszam na artykuł o malinach:

Wartość odżywcza:

  • 52kcal/100g
  • Białko 1.2g
  • Tłuszcze 0.7g
  • Węglowodany 12g
  • Błonnik 7g
  • Witaminy C E B1 B2 B6
  • Minerały POTAS MAGNEZ WAPŃ ŻELAZO MIEDŹ

Dlaczego warto jeść maliny?

  • Są znakomitym środkiem przeciwgorączkowym, dlatego że pobudzają gruczoły potowe, przez co parujący pot ze skóry, obniża temperaturę ciała.
  • Łagodzą bóle miesiączkowe, poprzez właściwość rozkurczu mięśni gładkich.
  • W postaci syropu były używane już w XVI wieku jako środek odżywczy i wzmacniający organizm.
  • Są dobrym lekiem podczas przeziębienia. Dodane w postaci soku do herbaty, nie tylko będą naturalnym słodziłem, ale również przyśpieszą powrót do zdrowia.

Komentarze