Gruszka... bohaterem dnia

Doceniana od wieków za swoje właściwości, dzisiaj doceniona również przeze mnie w małym artykule; mowa oczywiście o kolejnym bohaterze dnia- gruszce.

Wartość odżywcza:

  • 58kcal/100g
  • Białko 0.6g
  • Tłuszcze 0.2g
  • Węglowodany 14.4g
  • Błonnik 2.1g
  • Witaminy A B1 B2 B6 C PP
  • Minerały POTAS FOSFOR MAGNEZ WAPŃ

Właściwości i fakty:

  • Mogą zapobiec udarowi i obniżyć ciśnienie krwi, dzięki dużej zawartości potasu.
  • Są polecane na zaparcia i biegunki. Należy sięgnąć po miękkie i dojrzałe gruszki, ponieważ pobudzają trawienie.
  • Kobiety w ciąży powinny spożywać te jesienne owoce, ponieważ zawierają one potrzebny do prawidłowego rozwoju dziecka kwas foliowy.
  • Skórka jest najbogatsza w składniki odżywcze, dlatego powinno się je spożywać nieobrane.
  • Gruszki należą do owoców, które nie nadają się do zamrożenia.

Komentarze