Szakszuka, czyli wielki bałagan na talerzu

Szakszuka tłumacząc oznacza 'wielki bałagan'. Szybkie, łatwe i tanie w przygotowaniu danie zachwyciło mnie swoim smakiem.
Jest bardzo popularne na bliskim wschodzie, ale od dzisiaj również będzie w moim domu :D
Oto receptura:

Składniki:
4 pomidory
1 mała cebula
1 duży ząbek czosnku
mała garść świeżego szczypiorku
3 jaja kurze
4 kromki chleba
1 łyżeczka oleju
1 łyżeczka ostrej papryki
Do smaku: sól morska, pieprz

Przygotowanie:
1.Sparzamy i kroimy na ćwiartki pomidory.
2.Cebulę oraz czosnek kroimy w kostkę i szklimy na oleju.
3.Dodajemy pomidory i odparowujemy wodę przez 6-8 minut.
4.Doprawiamy solą, pieprzem i papryką.
5.Do filiżanki wybijamy po jednym jajku i wylewamy na pomidory.
6.Od czasu wlania jajek nie mieszamy; dusimy pod przykryciem na małym ogniu do czasu, aż białko się zetnie.
7.Przygotowujemy grzanki oraz siekamy szczypiorek.
8.Posypujemy szczypiorkiem i podajemy z grzankami.
Smacznego!

Komentarze