Jabłko... bohaterem dnia

Kuszący, kojarzący się z jesienią, polski owoc, czyli jabłko- bohater dnia. Od wieków interesujący obiekt... zaintrygował Ewę, natchnął Newtona i zaciekawił mnie swoimi właściwościami. Zapraszam na mały artykuł o tym pysznym owocu:

Wartość odżywcza:

  • 52kcal/100g
  • Białko 0.3g
  • Tłuszcze 0.2g
  • Węglowodany 14g
  • Błonnik 2.4g
  • Witaminy C A E K
  • Minerały WAPŃ ŻELAZO MAGNEZ FOSFOR POTAS

Ciekawostki:

  • W Europie drzewo jabłoni zyskało popularność dopiero w XVII wieku; od tego czasu wyhodowano ponad 10.000 odmian. Antonówki, szare renety, malinówki czy papierówki to niektóre z nich.
  • Owoce jabłoni są idealne na niedokrwistość, awitaminozę i wzmocnienie organizmu.
  • Dzięki dużej zawartości błonnika, jabłka poprawiają pracę jelit, więc wskazane są przy zaparciach.
  • Są skuteczne na obniżenie złego cholesterolu w organizmie, dzięki zawartych w nich pektyn.
  • Jabłka są 'źródłem młodości', za sprawą zawartych w nich przeciwutleniaczy.
  • Zawarte w nich witaminy i minerały poprawiają urodę- wzmacniają stan skóry, włosów czy też paznokci

Komentarze