Krewetki z makaronem i pomidorkami

Krewetki? U wielu budzą obrzydzenie i wstręt; kiedy zapytam się kogoś czy kiedykolwiek ich próbowały? to słyszę NIE i przy okazji, że są 'fuu'... Ja uznaję zasadę, że jak czegoś nie próbowałem, to nie oceniam tego z góry. "Nie oceniaj książki po okładce" idealnie pasuje do takiej sytuacji. Wracając do krewetek; ich mięso jest delikatne i dla mnie idealnie komponuje się z makaronem. Oczywiście ich walor smakowy zależy od sposobu przygotowania... Zapraszam na przepis:

Składniki:
12 średniej wielkości krewetek
200g ciemnego makaronu spaghetti
2 małe papryczki chili z nasionami
4 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
1 garść pomidorów koktajlowych
1 mała garść rukoli
do smaku: sól morska, pieprz

Przygotowanie:
1.Gotujemy makaron wg wskazówek producenta.
2.Oczyszamy krewetki, zostawiłem ogon ze względu na walor wzrokowy, ale można również od razu go usunąć.
3.Siekamy drobno czosnek i chili.
4.Na rozgrzaną oliwę wrzucamy czosnek i chili; mieszamy.
5.Dodajemy po chwili umyte pomidorki oraz krewetki i obsmażamy z każdej strony przez ok. 40 sekund.
6.Na patelnię dodajemy makaron wraz z odrobiną wody, doprawiamy i mieszamy oraz odcinamy dopływ ciepła.
7.Na talerz układamy umytą rukole i na nią makaron.
Smacznego!

Komentarze