Kalafior... bohaterem dnia


Kalafior, czyli jednoroczna roślina należąca do grupy kapustowatych. Z tego wpisu dowiecie się jaką ma on wartość odżywczą, jak go przechowywać oraz poznacie kilka ciekawych faktów. Zapraszam do czytania.

Wartość odżywcza:

  • 24kcal/100g
  • Białko 1.84g
  • Tłuszcze 0.45g
  • Węglowodany 4.11g
  • Błonnik 2.3g
  • Witaminy: C B6 A E K
  • Minerały: WAPŃ SÓD POTAS FOSFOR MAGNEZ

Jak przechowywać kalafiora?

Najlepiej przechowywać go w lodówce, maksymalnie do 5 dni od zakupu. Aby zapobiec gromadzeniu się wilgoci i w konsekwencji szybkiemu psuciu, układamy go łodygą do góry.

Czy wiesz, że...

  • nie występuję on jedynie w kolorze białym? Oprócz niego możemy zobaczyć go w kolorze zielonym |odmiana Romanesco|, pomarańczowym, a nawet fioletowym |odmiana Graffiti|.
  • ze względu na pochodzenie, kalafior nazywany jest także kapustą cypryjską?
  • posiada sporą zawartość siarki, która uwalnia się podczas gotowania? Dlatego nie powinien być gotowany pod przykryciem.
  • można spożywać go na surowo? Taką postać można spotkać w sałatkach.
  • usprawnia pracę wątroby?
  • wykazuje działanie przeciwnowotworowe?
  • wspomaga układ odpornościowy?

Komentarze