Jajko... bohaterem dnia

Komórki rozrodcze ptaków, czyli jajka- bohater dnia. Najpopularniejsze w naszych domach to te pochodzące od kury. Mamy również do wyboru wiele innych jaj, mniejsze- jaja przepiórcze, ale też gigantyczne- jaja strusie, do których można się dostać jedynie przy pomocy młotka, a nawet wiertarki.
Zapraszam na artykuł, z którego dowiecie się więcej o bohaterze dnia.

Wartość odżywcza:

  • 155kcal/100g
  • Białko 13g
  • Tłuszcze 11g
  • Węglowodany 1.1g
  • Błonnik 0g
  • Witaminy A E D B12 K
  • Minerały POTAS FOSFOR SIARKA CYNK

Jak zbudowane jest jajko?

  • skorupka- Zbudowana z wapnia, posiada właściwości ochraniające przed uszkodzeniem i wyschnięciem zarodka.
  • osłonka pergaminowa- Stanowi amortyzację dla białka.
  • komora powietrzna- Umożliwia wymianę gazową z zawartością jaja.
  • sznury białkowe- Utrzymują żółtko w stałym położeniu.
  • białko- Stanowi zapas wody i substancji odżywczych dla rozwiniętego zarodka.
  • żółtko- Materiał zapasowy umożliwiający rozwój zarodka.

Co warto wiedzieć?

Rozmiar i waga jaj:
  • S - małe, <53g
  • M - średnie, 53g-63g
  • L - duże, 63-73g
  • XL - bardzo duże, >73g
Sposób chowu kur:
  • 0 - ekologiczny
  • 1 - wolno-wybiegowy
  • 2 - ściółkowy
  • 3 - klatkowy

  • Jajka powinniśmy myć tuż przed spożyciem, powierzchnia jajek zawiera niewidzialną dla ludzkiego oka błonę, która ochrania je przed drobnoustrojami. Możecie mi zadać pytanie "No dobrze, ale jajko ma przecież skorupkę, więc jak drobnoustroje mogą się dostać do środka?" Skorupka jajka nie jest do końca szczelna, posiada ona budowę porowatą, aby cząsteczki tlenu mogły przedostawać się do zarodka, który jest w środku.
  • Według Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie, powołanego przez Aleksandra Szczygła, w ciągu tygodnia powinniśmy zjadać 6 jajek.
  • Niszczą wirusy i bakterie, dzięki właściwości lizozymy, czyli enzymu obecnym w jajkach.
  • Żółtko jaja zawiera luteinę, która poprawia widzenie, a także chroni gałkę oczną przed szkodliwym promieniowaniem.

Komentarze