Szpinak... bohaterem dnia

Piękne zielone liście i szeroki wachlarz zastosowań, czyli szpinak- bohater dnia.
Tarty, owoce morza, koktajle to przykłady, gdzie można go wkomponować. Jem go dosyć często, ale nigdy nie wpadło mi do głowy, żeby sprawdzić jego właściwości; od dzisiaj się to zmieni i będę mógł śmiało powiedzieć, że wiem co jem. Zapraszam na małą lekturę:

Wartość odżywcza:

  • 23kcal/100g
  • Białko 2.9g
  • Tłuszcze 0.4g
  • Węglowodany 3.6g
  • Błonnik 2.2g
  • Witaminy C K B E
  • Minerały POTAS ŻELAZO

Korzystny wpływ?

  • Idealny dla osób z nadciśnieniem, ponieważ zabiera w sobie duże ilości potasu.
  • Duża zawartość żelaza w szpinaku jest korzystna dla osób, które borykają się z anemią; żelazo jest niezbędne w produkcji czerwonych krwinek.
  • Zawarte w nim kwas foliowy idealny jest dla kobiet w ciąży, zapobiega on wadom układu nerwowego płodu.
  • Obniża poziom cholesterolu we krwi, dzięki zawartości witamin z grupy B.

Komentarze