Krem z buraka

Dopiero co zaczęła się jesień, a ja już zdążyłem złapać przeziębienie... Efektem jest cały weekend zmarnowany w łóżku. Mimo tego wydarzenia, nie zabraknie nowego przepisu, na który serdecznie zapraszam :D
Jedyny plus tej pory roku, to okazje na przygotowywanie zup oraz kremów. Dzisiaj zapraszam na wpis o słodkim kremie z buraka, który jest przełamany dodatkiem sera feta. Wygląda i smakuje wybornie, dodatek kiełków rzodkiewki i prażonych nasion słonecznika, dodatkowo cieszy oko.

Składniki:
800ml wody
2 buraki
1 ziemniak
1 mała cebula
1 duża marchew
1 łyżka oleju ryżowego
2 małe papryczki chili
ser feta
kiełki rzodkiewki
nasiona słonecznika



Przygotowanie:
1.Wykonujemy obróbkę wstępną warzyw (myjemy, obieramy, oczyszczamy).
2.Kroimy warzywa w kostkę.
3.Do garnka wlewamy olej i wrzucamy warzywa; szklimy przez 3-4 minuty.
4.Zeszklone warzywa zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.
5.Prażymy nasiona słonecznika i kroimy ser w kostki.
6.Blendujemy krem na gładką masę.
7.Nalewamy krem do miseczek i posypujemy kiełkami, serem oraz prażonymi nasionami.
Smacznego!
Gęstość kremu możemy regulować dodatkiem gotowanej wody, ja preferuje gęstsze kremy.

Komentarze