Ziemniak... bohaterem dnia

Pyry, kartofle, grule, czyli po prostu ziemniaki- nowym bohaterem dnia. Cieszą się złą reputacją - dużą kalorycznością, ale w dzisiejszej lekturze obalę ten mit i postaram się, aby prawda o nich ujrzała światło dzienne.
Myśląc o ziemniakach, przed oczami widzimy obraz talerza, na którym jest duży kotlet schabowy, nasz bohater i obowiązkowo surówka... Co jest najbardziej kaloryczne w tym zestawie? Oczywiście, że kotlet smażony w dużej ilości tłuszczu wraz z panierką. Przez ten obraz, 'wrzucamy' ziemniaki 'do jednego worka' i przypisujemy im dodatkowe kalorie, których nie posiadają.
W dużej mierze ich kaloryczność zależy od przygotowania; sposobów jest przecież bardzo dużo...

Wartość odżywcza:

  • 76kcal/100g
  • Białka 2g
  • Tłuszcze 0.1g
  • Węglowodany 17g
  • Błonnik 2.2g
  • Witaminy C H K B1 PP
  • Minerały POTAS FOSFOR MAGNEZ JOD SIARKA

Informacje o kartoflach:

  • Zanim trafiły na nasze stoły, służyły jako rośliny ozdobne i lecznicze.
  • Najważniejszą częścią ziemniaka jest bulwa – to ona jest spożywana. Łodyga, liście i kwiaty są trujące, zawierają solaninę, która wywołuje zatrucie pokarmowe, znajduje się ona również w niedojrzałym ziemniaku.
  • Zawierają dużo błonnika i dlatego właśnie sprzyjają procesom trawienia, pomagają na zaparcia oraz biegunki.

Typy ziemniaków:

  • typ A – sałatkowy, twardy,
  • typ B – ogólnoużytkowy, średnio twardy – nadaje się na placki, frytki,
  • typ C – mączysty – jest używany do pieczenia i do przygotowywania dań ziemniaczanych,
  • typ D – bardzo mączysty – bardzo mocno rozgotowujący się.

Komentarze