Pierś z kurczaka z pieczonymi frytkami

Uwielbiam ziemniaki pod każdą postacią, niestety nie każda jest zdrowa.
Frytki... gdy usłyszymy o tej formie, to pierwsze co kojarzą nam się ziemniaki ociekające tłuszczem. Ta receptura zmieni nasze myślenie o nich, ponieważ ziemniaki będą pieczone w piekarniku z małą ilością tłuszczu. Mimo innego sposobu obróbki cieplnej i tak smakowo dorównują tym z głębokiego oleju.

Składniki:
1 mała pierś z kurczaka
1 łyżeczka sezamu białego
1/2 łyżeczki soku z cytryny
3 nieduże buraki
2 średnie ziemniaki
3 małe marchewki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
2 łyżki oleju ryżowego |bądź inny dowolny|
pieprz do smaku



Przygotowanie:
1.Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C z funkcją termoobiegu.
2.Buraki myjemy i wrzucamy do garnka z wodą.
3.Gotujemy przez 20 minut.
4.Ziemniaki i marchew obieramy; kroimy w słupki.
5.Na blasze wyłożoną papierem do pieczenia układamy ziemianki i marchew; polewamy je ok. łyżką oleju i posypujemy przyprawami.
6.Obok warzyw układamy pierś z kurczaka; polewamy olejem i posypujemy sezamem.
7.Pieczemy 20 minut; po 10 minutach obracamy pierś i mieszamy frytki.
8.Ugotowanego buraka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy sok z cytryny i trochę pieprzu.
9.Układamy na talerzu.
Smacznego!

Komentarze