Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym

Kolejny przepis na zdrowe małe-co-nieco. Bez użycia cukru, czy też mąki. W rolę słodzidła wcielił się banan, o którym możecie poczytać w starszym wpisie, gdzie był on bohaterem dnia. Złoto brązowy kolor zawdzięczają one masłu orzechowemu. Zapraszam na recepturę:

Składniki:
1 banan
2 łyżki masła orzechowego
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka nasion słonecznika
3/4 szkl płatków owsianych

Przygotowanie:
1.Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
2.Do miski wrzucamy banana i przy pomocy widelca rozgniatamy go.
3.Dodajemy masło orzechowe; mieszamy
4.Wrzucamy płatki, nasiona oraz sodę do masy; dokładnie mieszamy.
5.Nabieramy łyżką masę i zwilżonymi w wodzie rękoma formujemy dyski; układamy na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia.
6.Pieczemy przez około 20 minut, aż się lekko zrumienią.
Smacznego!
Jeżeli preferujecie bardziej słodkie przekąski tego typu, dodajcie łyżkę miodu. Idealnie się wkomponuje i osłodzi życie :D

Komentarze