Burak... bohaterem dnia


To warzywo korzeniowe ma wiele zastosowań w kuchni, od zupy zwanej barszczem czerwonym, po przekąski w formie frytek, a nawet zagości w deserach. Buraki nie są cenione jedynie za walor smakowe, za swój piękny kolor, ale również za bogactwo odżywcze. Zapraszam na wpis, właśnie o nim.

Wartość odżywcza:

  • 43 kcal/ 100g
  • Białko 1.6g
  • Tłuszcze 0.2g
  • Węglowodany 10g
  • Błonnik 2.8g
  • Witaminy A B6 B12 D
  • Minerały MAGNEZ ŻELAZO WAPŃ POTAS SÓD

Porcja ciekawostek:

  • Pozytywnie wpływa na normowanie się cholesterolu w organizmie.
  • Sok z buraka jest idealny dla osób z podwyższonym ciśnieniem; zwiększa on stężenie tlenku azotu we krwi, który jest odpowiedzialny za regulację ciśnienia.
  • Sok barwi nie tylko ręce, można go użyć m.in. do barwienia lukrów cukrowych, bądź ciast naleśnikowym.
  •  Pobudza krążenie i pomaga przy złej przemianie materii.
  • Ma działanie lecznicze w przypadku otyłości, przy zaparciach, chorobach wątroby i nerek.

Komentarze