Makaron z tuńczykiem w sosie pomidorowym

Czas na przepis z udziałem makaronu. Domowo zrobiony jest najlepszy, a zwłaszcza kiedy jest przygotowywany przez nasze babcie!

Składniki:
na makaron:

100g mąki pszennej
1 żółtko
4-5 łyżek wody


na sos:

1 mała cebula
2 małe pomidory
1/2 puszki tuńczyka
1 gałązka natki pietruszki
kilka koktajlowych pomidorów
1 łyżeczka oleju ryżowego
1/2 łyżeczki ostrej papryki
szczypta soli morskiej
szczypta pieprzu czarnego


Przygotowanie:
1.W rondelku nastawiamy wodę.
2.Pomidory myjemy i robimy na nich krzyżyk od spodu ( żeby skórka ładnie zeszła).
3.Na stolnicę sypiemy mąkę, dajemy żółtko i wodę.
4.Wyrabiamy ciasto do uzyskania kulki ciasta.
5.Do gotującej się wody wkładamy pomidory na 2 minuty.
6.Ciasto na makaron wałkujemy na 2-3 mm.
7.Pomidory wyjmuje i odkładamy na talerz.
8.Z ciasta wykrawamy długie paski o szerokości 0.5 cm. Robimy makaron typu tagliatelle.
9.Wrzucamy makaron do wody po pomidorach i gotujemy al dente.
10.Cebule siekamy drobno i szklimy na oleju.
11.Usuwamy skórkę z pomidorów i kroimy je w kostkę.
12.Dorzucamy do cebuli pomidory i dusimy przez 4-5 minuty.
13.Dodajemy tuńczyka; mieszamy.
14.Do sosu dodajemy makaron; mieszamy.
15.Wykladamy na talerz i układamy połówki koktajlowych pomidorków oraz posypujemy natką pietruszki.
Smacznego!

Komentarze