Jajko poszetowe z zielonym puree? + Technika robienia jajka poszetowego


Jajko poszetowe? Trudna sprawa? Po przeczytaniu tego artykułu zmienicie zdanie... Przedstawię Wam kilka wskazówek jak je przygotować, ale najpierw zacznę od dodatków do niego.
Jajko w koszulce- inaczej mówiąc- możemy podawać na grzance, oprószone solą i pieprzem; na puree- tak jak w przepisie, na który zapraszam za chwilę. Ugotowane jajko poszetowe możemy również obtoczyć w panierce i usmażyć w głębokim oleju.

Jak przygotować jajko poszetowe?

Idealnie zrobione ma formę lekko okrągłą o zwartym i ściętym białku oraz posiada płynne żółtko.
1.Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. Przygotowujemy również miskę z zimną wodą.
2.Dodajemy łyżeczkę octu, bądź soku z cytryny. Dodatek octu sprawi, że białko szybciej się zetnie.
3.Jajko wbijamy do małej miseczki. Istotne jest to, aby żółtko pozostało nie naruszone, w przeciwnym razie nie uda się zrobić jajka poszetowego.
4.Przykręcamy dopływ ciepła. Woda nie może być wrząca podczas wrzucania jajka, bo nie uzyskamy odpowiedniego kształtu.
5.Przy pomocy rózgi robimy wir. Po zrobieniu wiru z wody, trzeba działać szybko.
6.Miseczkę z jajkiem przykładamy lekko przechyloną do tafli wirującej wody i wlewamy jajko. Trzeba to zrobić stanowczym ruchem.
7.Gotujemy jajko przez maksymalnie 3 minuty na najmniejszym dopływie ciepła. Ważny jest czas; gdy będziemy gotować je powyżej 3 minut, żółtko zacznie się ścinać.
8.Wyławiamy delikatnie jajko przy pomocy łyżki cedzakowej i wkładamy na kilak sekund do przygotowanej wcześniej miski z zimną wodą. Zabieg wkładania jajka do zimnej wody ma na celu zatrzymanie procesu gotowania.
9.Ochłodzone jajko delikatnie odsączamy z wody przy pomocy ręcznika papierowego. Pozbawione zbędnej wilgoci jajko jest gotowe do spożycia.
Mam nadzieję, że po tym pomocniczym artykule będziecie chętniej i częściej przygotowywać tą odsłonę jajka.


Czas na przepis, na który zapraszałem w pierwszej części wpisu :D

Składniki:
2 ziemniaki
1 koreczek szpinaku
1 łyżeczka masła
szczypta gałki muszkatołowej
3 pomidorki koktajlowe
mała garść kiełków rzodkiewki
sól
pieprz


Przygotowanie:
1.Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy na ćwiartki.
2.Gotujemy je w osolonej wodzie do miękkości.
3.Przygotowujemy jajko poszetowe według wskazówek opisanych powyżej :D.
4.Ugotowane ziemniaki odcedzamy i ugniatamy przy pomocy tłuczka z masłem, szpinakiem i szczyptą gałki muszkatołowej. Dodałem zamrożony koreczek szpinaku, ponieważ pod wpływem temperatury ugotowanych ziemniaków- rozpuści się.
5.Pomidorki myjemy i kroimy na połówki.
6.Na talerz układamy zielone puree, na nie odrobinę kiełków, połówki pomidorków i na samą górę przygotowane jajko w koszulce; oprószamy solą i pieprzem.
Smacznego!
Podczas przygotowywania puree, nie wolno używać blendera, ponieważ masa zrobi się gumowata.

Komentarze