Tarta ze szpinakiem

Wczoraj zaczęła się kalendarzowa jesień, co za tym idzie... pożegnanie lata :/ Na poprawę humoru przygotowałem moje ulubione danie, jakim jest Tarta ze szpinakiem. Dawno jej nie przygotowałem i żałuję, bo jej smak jest nieziemski. Kiedyś eksperymentowałem z jej spodem; używałem ciasta francuskiego, ale zdecydowanie kruche pasuje do niej idealnie. Nie przedłużając oto przepis:

Składniki:
na spód:
1 szkl mąki pszennej
80 g schłodzonego masła
2 żółtka
2 łyżki zimnej wody
szczypta soli

nadzienie:
300g świeżego szpinaku
2 ząbki czosnku
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 małe papryczki chili (ew 1 łyżeczka chili w proszku)
80g sera feta
2 małe pomidory
1 łyżeczka oleju ryżowego
3 kurze jaja (1 ugotowane)

Przygotowanie:
1.Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i pokrojone w kostkę masło; łączymy ze sobą.
2.Kiedy powstaną grudki, dodajemy wodę i żółtka; zagniatamy.
3.Formujemy kulę ciasta i na 20 minut wkładamy do lodówki.
4.Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
5.Do garnka wlewamy olej, dodajemy posiekany czosnek i chili; mieszamy.
6.Po kilku sekundach dodajemy umyty szpinak; mieszamy i odparowujemy wodę.
7.Dodajemy gałkę muszkatołową; studzimy.
8.Ugotowane jajo kroimy w drobną kostkę.
9.Do masy szpinakowej dajemy pokrojone jajko, surowe jajka oraz rozkruszony ser feta.
10.Rozwałkowujemy ciasto i wykładamy nim formę do tart (średnica ok 24cm), dziurkujemy widelcem i pieczemy przez ok 8 minut.
11.Kroimy pomidory w plasterki.
12.Na lekko zrumieniony spód wykładamy masę szpinakową i na nią plastry pomidorów.
13.Pieczemy przez ok 25 minut.
Smacznego!

Komentarze