Mak... bohaterem dnia

Mak- bohater dnia, który możemy znaleźć w naszych ogródkach. Zapraszam na lekturę o tej roślinie...

Wartość odżywcza:

  • 525 kcal/ 100g
  • Białko 18g
  • Tłuszcze 41.5g
  • Węglowodany 28.1g
  • Błonnik 19.5g
  • Witaminy B B1 B2 PP B5 B6 E
  • Minerały WAPŃ MAGNEZ CYNK FOSFOR ŻELAZO

Dlaczego powinniśmy go jeść?

  • Wzmacnia kości oraz poprawia wygląd włosów, skóry i paznokci.
  • Poprawia nasz wzrok i podnosi odporność organizmu.
  • Obniża poziom złego cholesterolu, dzięki zawartości kwasów tłuszczowych z grupy omega-6.
  • Zapobiega zaparciom i nadmiernemu gromadzeniu się wody w organizmie oraz reguluje pracę jelit.

Wiesz, że?

  • Jest ciężkostrawny? Jest to spowodowane dużą zawartość tłuszczów.
  • Najpopularniejszy gatunek w kuchni to mak niebieski? Na drugim miejscu jest mak biały.

Komentarze