Arbuz... bohaterem dnia

Arbuz, nazywany również kawonem zawiera w sobie aż 92% wody, mimo tego, nie da się z niego wycisnąć soku. Konsekwencją wysokiej zawartości wody jest niewielka ilość witamin i składników mineralnych. Pomimo tego jest dobrym źródłem innych ważnych substancji, o których dowiecie się w tym wpisie... Zapraszam!

Wartość odżywcza:

  • 30kcal/100g
  • Białko 1g
  • Tłuszcze 0g
  • Węglowodany 8g
  • Błonnik 0g
  • Witaminy A B1 B2 B6 C
  • Minerały POTAS MIEDŹ ŻELAZO MAGNEZ WAPŃ

92% wody, mało składników mineralnych i witamin, więc co w nim jest?

     W składzie kawona znajdziemy dużą ilość przeciwutleniaczy, tj. likopen, beta-karoten, luteina.  Doszukać się możemy również sporej ilości aminokwasów m.in. cytrulina.
Przeciwutleniacze chronią nasze organizmy przed chorobami nowotworowymi i chyba najważniejsze... opóźniają proces starzenia się skóry.

Dlaczego warto jeść arbuzy?

  • Duża zawartość wody działa moczopędnie, tym samym spożywanie arbuza jest pomocne w chorobach nerek i układu moczowego.
  • Dodają energii i wspomagają koncentrację.
  • Pomagają zmniejszać ciśnienie krwi, przez co zmniejszają ryzyko m.in. udaru mózgu.
  • Wpierają regenerację i wydajność mięśni podczas wykonywania ćwiczeń.
  • Szklanka arbuzów zawiera 1,5 razy więcej likopenu niż świeże pomidory. Likopen jest to związek chemiczny z grupy karotenów, który posiada właściwości chroniące układ krwionośny.


Jecie pestki arbuza?

     Większość pewnie wypluwa pestki, nie ukrywam, że też tak robię, chociaż czasami zjem je razem z miąższem owocu. Mają one pozytywny wpływ na nasze organizmy. Działają przeciwzapalnie i przeciwbólowo. Pomagają również podczas zaparć.


Komentarze