Mini tortille na słodko

Tortilla na słodko?  Rzadko spotykane połączenie... Słysząc słowo 'tortilla' mamy obraz- kawałka ciasta wypełnionego mięsem i warzywami. Ta słodka wersja jest dość szybka w przygotowaniu i efektownie wygląda. Zapraszam na przepis:

Składniki:
na ciasto
1 szkl mąki
1 szkl wody
1/5 szkl oleju
na nadzienie
100ml śmietanki 30%
50g serka mascarpone
5 łyżeczek cukru pudru
3/4 szkl borówek amerykańskich

Przygotowanie:
1.Do miski dajemy mąkę, wodę i olej; mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego.
2.Smażymy na suchej patelni, aż się delikatnie zrumienią z obu stron.
3.Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni Celsjusza z funkcją termoobiegu.
4.Z upieczonych tortilli wykrawamy koła przy pomocy szklanki.
5.Na ruszt piekarnika układamy koła, tak aby kształtem przypominały taco.
6.Pieczemy przez 7-8 minut.
7.W wysokim naczyniu ubijamy śmietanę z cukrem pudrem, dodajemy mascarpone i mieszamy.
8.Wypełniamy tortille kremem przełożonym do rękawa cukierniczego i posypujemy umytymi borówkami.
Smacznego!



Komentarze