Chipsy ziemniaczane

Każdy je uwielbia... Paprykowe, cebulowe czy solone; co osoba to ulubiony smak. Ta domowa wersja jest tak samo smaczna, jak te kupne. Ich dużą zaletą jest cena, możemy zrobić o wiele więcej chipsów za znacznie mniejszą cenę; może i jest przy nich trochę pracy, ale warto poświęcić im czas. Oto receptura:

Składniki:
1 kg ziemniaków
1 łyżka oleju ryżowego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka ziół prowansalskich
szczypta soli


Przygotowanie:
1.Ziemniaki szorujemy i płuczemy.
2.Kroimy je na cienkie plastry, bądź używamy specjalnej tarki.
3.Wrzucamy rozdrobnione ziemniaki do miski i dodajemy olej wraz z przyprawami; mieszamy, żeby każdy plaster był w przyprawach.
4.Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza z termoobiegiem.
5.Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy plastry tak, aby lekko na siebie nachodziły, jeden koło drugiego.
6.Pieczemy, aż zaczną się rumienić.
Smacznego!

Komentarze