Pomidor... bohaterem dnia

Koniec wakacji, początek sezonu na pomidory. Małe- te koktajlowe, jak i te duże, prosto z ogrodu są najlepsze. Piękny zapach, krwisty kolor i aromatyczny smak, czyli to co najlepsze w tych owocowych warzywach.

Wartość odżywcza:

  • 17kcal/100g
  • Białko 0.9g
  • Tłuszcze 0.2g
  • Węglowodany 3.9g
  • Błonnik 1.2g...
  • Witaminy C K E B1 B2 B3 B6
  • Minerały MAGNEZ ŻELAZO WAPŃ POTAS MANGAN

Ciekawostki:

  • Cenny składnik pomidora, którym jest likopen działa antyutleniająco. Ma to znaczenie dla powstrzymywania efektu starzenia.
  • Początkowo pomidory były traktowane jako rośliny typu ozdobnego. Specyficzny zapach liści odstraszał od próbowania owoców; myślano, że są to rośliny trujące.
  • Włosi odkryli pomidora jako obiekt gastronomiczny. Nazwali go POMMODORO, czyli "złote jabłko".
  • Zapobiegają powstawaniu miażdżycy i zawałom serca.
  • Poprawiają odporność, dzięki zawartości witaminy C.

Komentarze