Papryka... bohaterem dnia

Warzywo, które można spożywać na wiele sposobów: marynowane, pieczone, grillowane, duszone, jak również na surowo. Oprócz tego, może poszczycić się dużą ilością witamin i minerałów. Mowa oczywiście o bohaterze dnia, jakim jest papryka. Wiele gatunków, duża gama kolorów, kształtów i stopnia ostrości, lecz dzisiaj 'pod lupę' trafia ta słodka, którą można wyhodować w przydomowym ogrodzie.

Wartość odżywcza:

  • 39kcal/100g
  • Białko 2g
  • Tłuszcze 0.2g
  • Węglowodany 9g
  • Błonnik 1.5g
  • Witaminy C A E B
  • Minerały POTAS MAGNEZ ŻELAZO WAPŃ

Dlaczego warto jeść paprykę?

  • Obniża ciśnienie krwi oraz stanowi ochronę dla układu krążenia.
  • Wspomaga procesy trawienia, dlatego warto ją spożywać, przy niedostatecznym wydzielaniu soków trawiennych, wzdęciach czy zaparciach.
  • Beta-karoten zawarty w papryce czerwonej dba o skórę, zagwarantuje zdrowy odcień cery; dodatkowo dzięki zawartości witaminy C, spowalniany jest proces powstawania zmarszczek.
  • Zawartość luteiny w papryce żółtej działa korzystnie na funkcjonowanie wzroku.
  • Kwas foliowy, którego jest dużo w papryce zielonej wpływa dobrze na rozwój płodu.
  • Ułatwia pracę układu pokarmowego oraz ma lekkie działania moczopędne.

Komentarze