Orzech włoski... bohaterem dnia

Sezon na orzechy już się zaczął, szkoda by było nie wykorzystać takiej okazji i nie użyć ich do stworzenia pysznych dań. Zapraszam do przeczytania lektury o orzechach włoskich.

Wartość odżywcza:

  • 650kcal/100g
  • Białko 15.2g
  • Tłuszcze 65g
  • Węglowodany 13.7g
  • Błonnik 6.7g
  • Witaminy C A E K
  • Minerały WAPŃ ŻEAZO MAGNEZ FOSFOR

Dlaczego warto jeść orzechy włoskie?

  • Zwalczają nadmierną potliwość.
Napar z liści orzecha, dzięki dużej zawartości garbników oraz związków antybakteryjnym zwalczy tą dolegliwość.
  • Poprawiają stan cery.
Zawartość cynku oraz substancji o działaniu przeciwbakteryjnym i ściągającym sprawia, że wyciągi z orzecha włoskiego można znaleźć w wielu kremach. Dzięki takiej zawartości, możemy pobudzić proces odnowy naszej skóry.
  •  Wzmacniają układ nerwowy. 
Dzięki zawartości kwasu lanolinowego i foliowego oraz magnezu orzechy włoskie mają pozytywny wpływ na komórki nerwowe.

Komentarze