Batoniki zbożowe z żurawiną

Każdy z nas lubi słodkie grzeszki; ale te batoniki mimo swojej słodyczy nie zaliczymy do nich. Zawarte w nich siemię lniane, płatki owsiane czy suszone owoce to źródła pożądanych dla naszego organizmu m.in. minerałów lub witamin. Ich jedyną wadą jest czas jakim cieszą nasze podniebienia; znikają w szybkim tempie. Nie trzymając dłużej w napięciu, zapraszam na recepturę:

Składniki:
2 szkl musli/ płatków owsianych
2 banany
1/2 szkl mielonego siemienia lnianego
1/2 szkl wody
2 łyżki suszonej żurawiny
5 suszonych daktyli


Przygotowanie:
1.Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
2.Banana rozgniatamy w misce, dolewamy wodę; mieszamy.
3.Siekamy daktyle i żurawinę; wsypujemy do miski.
4.Dodajemy resztę składników i mieszamy.
5.Wyłożoną papierem do pieczenia formę napełniamy masą.
6.Pieczemy przez 25 minut.
7.Studzimy przez 10 minut, kroimy w prostokąty, rozkładamy na blaszy i pieczemy przez ok 8 minut z funkcją termoobiegu (temperatura ta sama).
Smacznego!

Komentarze