Papryka faszerowana z kurczakiem

Niedzielny obiad w większości domów to tradycyjnie rosół, albo kotlet schabowy. Przy pierwszym wariancie zostaje pewnie mięso, z którym nie wiadomo co zrobić... Wraz z tym przepisem podpowiem, jak wykonać z niego coś smacznego.

Składniki:
2 średnie papryki
5 pieczarek
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
3 łyżki ugotowanej kaszy jęczmiennej
2 małe papryczki chili
1 łyżeczka oleju kokosowego
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1/2 ugotowanego udka z kurczaka
1 łyżeczka soku z cytryny
1 duża gałązka natki pietruszki
3 łyżki jogurtu naturalnego
sól, pieprz


Przygotowanie:
1.Do rondla wlewamy wodę i zagotowujemy.
2.Warzywa myjemy.
3.Odkrawamy górne części papryk i oczyszczamy ich środek.
4.Oczyszczone papryki wraz z 'kapeluszami' wrzucamy do gorącej wody na 4-5 minut, przykręcając dopływ ciepła.
5.Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza, z funkcją termoobiegu.
6.Pieczarki i cebulę kroimy w drobną kostkę; 1 ząbek czosnku i chili siekamy.
7.Na nagrzaną i suchą patelnię wrzucamy rozdrobnione grzyby i odparowujemy wodę.
8.Do odparowanej zawartości patelni dodajemy olej kokosowy i cebulę; smażymy przez 2 minuty.
9.Dodajemy pokrojone w kostkę lub poszarpane widelcem mięso, ugotowaną kaszę oraz czosnek i chili; smażymy przez chwilę i doprawiamy ziołami prowansalskimi.
10.Obgotowane i lekko przestudzone papryki nadziewamy farszem i przykrywami odciętymi górnymi częściami- 'kapeluszami'.
11.Pieczemy przez około 19 minut.
12.Do miski wrzucamy jogurt naturalny, sok z cytryny oraz posiekany ząbek czosnku wraz z natką pietruszki; mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
13.Przygotowany sos wkładamy do lodówki.
14.Na talerz układamy upieczoną paprykę i obok schłodzony sos.
Smacznego!

Komentarze