Brownie z burakiem

Deser i zdrowy? Uwielbiam takie połączenia, do tego dodatek warzyw czy składników poprawiających trawienie. Dzięki temu przepisowi deser nabiera nowego wymiaru... Eksperymenty w kuchni to dla mnie chleb powszedni, kolorowe ciasta, kontrastujące połączenia czy wkomponowanie warzyw do deserów. Dzisiaj padło na brownie, które nabrało nowej odsłony. Serdecznie zapraszam na przepis:

Składniki:
1 ugotowany burak
3 jaja
4 łyżki cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szkl mielonego siemienia lnianego
1/4 szkl płatków owsianych
100g gorzkiej czekolady
1/4 szkl kakao
szczypta soli

Przygotowanie:
1.Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
2.Do miski ścieramy na drobnych oczkach ugotowanego buraka.
3.Roztapiamy w kuchence mikrofalowej czekoladę i dodajemy do miski z burakiem.
4.Dodajemy resztę składników i mieszamy.
5.Do kwadratowej foremki wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy czekoladową masę.
6.Pieczemy przez 25 minut.
Smacznego!

Upieczone i wystudzone brownie możemy polać rozpuszczoną czekoladą, ale bez tego dodatku również smakuje dobrze.

Komentarze