Szczypiorek... bohaterem dnia

Odkąd pamiętam zawsze rósł w moim ogrodzie, ale rzadko gości w mojej kuchni. Ostatnio wykorzystany jako 'kropka nad I' w szakszuce zainteresował mnie do sprawdzenia jego właściwości. Oto co znalazłem:

Wartość odżywcza:

  • 30kcal/100g
  • Białko 3.3g
  • Tłuszcze 0.7g
  • Węglowodany 4.4g
  • Błonnik 2.5g
  • Witaminy C B1 B2
  • Minerały POTAS CHLOR WAPŃ MAGNEZ FOSFOR

Co warto wiedzieć?

  • To zioło ułatwia trawienie oraz zapobiega zaparciom. Warto pamiętać, że gdy spożyjemy większą ilość, może wywołać działanie przeczyszczające.
  • Słony smak szczypiorku może zastąpić sól, co prowadzi do minimalizacji gromadzenia się wody w organizmie.
  • Ma działanie bakteriobójcze, a także pobudzające apetyt.
  • Charakterystyczny zapach nadają związki siarki, które mają działanie lecznicze.

Komentarze