Papryka... bohaterem dnia
Warzywo, które można spożywać na wiele sposobów: marynowane, pieczone, grillowane, duszone, jak również na surowo. Oprócz tego, może poszczycić się dużą ilością witamin i minerałów. Mowa oczywiście o bohaterze dnia, jakim jest papryka. Wiele gatunków, duża gama kolorów, kształtów i stopnia ostrości, lecz dzisiaj 'pod lupę' trafia ta słodka, którą można wyhodować w przydomowym ogrodzie.
Wartość odżywcza:
- 39kcal/100g
- Białko 2g
- Tłuszcze 0.2g
- Węglowodany 9g
- Błonnik 1.5g
- Witaminy C A E B
- Minerały POTAS MAGNEZ ŻELAZO WAPŃ
Dlaczego warto jeść paprykę?
- Obniża ciśnienie krwi oraz stanowi ochronę dla układu krążenia.
- Wspomaga procesy trawienia, dlatego warto ją spożywać, przy niedostatecznym wydzielaniu soków trawiennych, wzdęciach czy zaparciach.
- Beta-karoten zawarty w papryce czerwonej dba o skórę, zagwarantuje zdrowy odcień cery; dodatkowo dzięki zawartości witaminy C, spowalniany jest proces powstawania zmarszczek.
- Zawartość luteiny w papryce żółtej działa korzystnie na funkcjonowanie wzroku.
- Kwas foliowy, którego jest dużo w papryce zielonej wpływa dobrze na rozwój płodu.
- Ułatwia pracę układu pokarmowego oraz ma lekkie działania moczopędne.
Komentarze
Prześlij komentarz