Ser feta... bohaterem dnia
Dzisiejszym bohaterem dnia jest jeden z moich ulubionych serów. W sumie lubię każdy rodzaj sera; od białych, poprzez pleśniowe, aż po żółte. Zapraszam na mały artykuł o tym słonym przysmaku:
Wartość odżywcza:
- 263kcal/100g
- Białko 14g
- Tłuszcze 21g
- Węglowodany 4.1g
- Błonnik 0g
- Witaminy A B1 B2 B5 D E
- Minerały WAPŃ MAGNEZ FOSFOR SÓD POTAS
Ciekawostki:
- ”Przydomek” feta od dnia 14.10.2002 jest zastrzeżony wyłącznie dla serów pochodzących z Grecji.
- Jest produkowany z mieszanki pasteryzowanego mleka owczego z mlekiem kozim.
- Feta jest gwarancją mocnych oraz zdrowych kości, dzięki zawartości wapnia.
- W trakcie trawienia, wydzielają się hormony peptydowe, które hamują nasz apetyt.
- Zawarta w nim duża wartość cynku oraz witamin z grupy B, wpływa korzystnie na zwalczanie stanów zapalnych skóry.
Komentarze
Prześlij komentarz