Ser feta... bohaterem dnia

Dzisiejszym bohaterem dnia jest jeden z moich ulubionych serów. W sumie lubię każdy rodzaj sera; od białych, poprzez pleśniowe, aż po żółte. Zapraszam na mały artykuł o tym słonym przysmaku:

Wartość odżywcza:

  • 263kcal/100g
  • Białko 14g
  • Tłuszcze 21g
  • Węglowodany 4.1g
  • Błonnik 0g
  • Witaminy A B1 B2 B5 D E
  • Minerały WAPŃ MAGNEZ FOSFOR SÓD POTAS

Ciekawostki:

  • ”Przydomek” feta od dnia 14.10.2002 jest zastrzeżony wyłącznie dla serów pochodzących z Grecji.
  • Jest produkowany z mieszanki pasteryzowanego mleka owczego z mlekiem kozim.
  • Feta jest gwarancją mocnych oraz zdrowych kości, dzięki zawartości wapnia.
  • W trakcie trawienia, wydzielają się hormony peptydowe, które hamują nasz apetyt.
  • Zawarta w nim duża wartość cynku oraz witamin z grupy B, wpływa korzystnie na zwalczanie stanów zapalnych skóry.

Komentarze