Siemie lniane... boahterem dnia
Nasiona lnu, czyli nasz polski odpowiednik znanych pewnie wam zagranicznych nasion chia. Zapraszam na małą lekturę o nich:
Wartość odżywcza:
- 461kcal/100g
- Białko 24.5g
- Tłuszcze 31g
- Węglowodany 28g
- Błonnik 27g
- Witaminy B1 B2 B6 PP E C K1
- Minerały WAPŃ ŻELAZO MAGNEZ FOSFOR CYNK
Warto wprowadzić do jadłospisu?
- Nasiona lnu są bardzo ważne w leczeniu przewodu pokarmowego; łagodzą podrażnia, pomagają zapobiegać niestrawności czy zaparciom.
- Pomaga leczyć nadkwasotę, która może prowadzić do wrzodów żołądka.
- Len pomaga zlikwidować wysoki poziom cholesterolu.
- Zawarta w nich niewielka ilość kwasu pruskiego, pomaga w walce z bakteriami w żołądku.
- Duża zawartość śluzu chroni gardło i oskrzela, dzięki czemu może być stosowany jako środek łagodzący kaszel.
- Dzięki witaminom i minerałom w nim zawartych, możemy wzmocnić zniszczone włosy.
- Lignany zawarte w oleju lnianym mają podobne działania do estrogenów, które wpływają na tempo przemiany materii i gospodarkę węglowodanową organizmu. Dzięki temu, zbilansowanej diecie i aktywności fizycznej możemy szybciej pozbyć się zbędnych kilogramów.
Komentarze
Prześlij komentarz