Siemie lniane... boahterem dnia

Nasiona lnu, czyli nasz polski odpowiednik znanych pewnie wam zagranicznych nasion chia. Zapraszam na małą lekturę o nich:

Wartość odżywcza:

  • 461kcal/100g
  • Białko 24.5g
  • Tłuszcze 31g
  • Węglowodany 28g
  • Błonnik 27g
  • Witaminy B1 B2 B6 PP E C K1
  • Minerały WAPŃ ŻELAZO MAGNEZ FOSFOR CYNK

Warto wprowadzić do jadłospisu?

  • Nasiona lnu są bardzo ważne w leczeniu przewodu pokarmowego; łagodzą podrażnia, pomagają zapobiegać niestrawności czy zaparciom.
  • Pomaga leczyć nadkwasotę, która może prowadzić do wrzodów żołądka.
  • Len pomaga zlikwidować wysoki poziom cholesterolu.
  • Zawarta w nich niewielka ilość kwasu pruskiego, pomaga w walce z bakteriami w żołądku.
  • Duża zawartość śluzu chroni gardło i oskrzela, dzięki czemu może być stosowany jako środek łagodzący kaszel.
  • Dzięki witaminom i minerałom w nim zawartych, możemy wzmocnić zniszczone włosy.
  • Lignany zawarte w oleju lnianym mają podobne działania do estrogenów, które wpływają na tempo przemiany materii i gospodarkę węglowodanową organizmu. Dzięki temu, zbilansowanej diecie i aktywności fizycznej możemy szybciej pozbyć się zbędnych kilogramów.

Komentarze