Mak... bohaterem dnia
Mak- bohater dnia, który możemy znaleźć w naszych ogródkach. Zapraszam na lekturę o tej roślinie...
Wartość odżywcza:
- 525 kcal/ 100g
- Białko 18g
- Tłuszcze 41.5g
- Węglowodany 28.1g
- Błonnik 19.5g
- Witaminy B B1 B2 PP B5 B6 E
- Minerały WAPŃ MAGNEZ CYNK FOSFOR ŻELAZO
Dlaczego powinniśmy go jeść?
- Wzmacnia kości oraz poprawia wygląd włosów, skóry i paznokci.
- Poprawia nasz wzrok i podnosi odporność organizmu.
- Obniża poziom złego cholesterolu, dzięki zawartości kwasów tłuszczowych z grupy omega-6.
- Zapobiega zaparciom i nadmiernemu gromadzeniu się wody w organizmie oraz reguluje pracę jelit.
Wiesz, że?
- Jest ciężkostrawny? Jest to spowodowane dużą zawartość tłuszczów.
- Najpopularniejszy gatunek w kuchni to mak niebieski? Na drugim miejscu jest mak biały.
Komentarze
Prześlij komentarz