Kakao... bohaterem dnia
Roślina, bez której nie powstałby taki smakołyk, jakim jest czekolada...
Oto kilka informacji na temat kakao:
Oto kilka informacji na temat kakao:
Wartość odżywcza:
- 227kcal/100g
- Białko 20g
- Tłuszcze 14g
- Węglowodany 58g
- Błonnik 33g
- Witaminy B6 E K
- Minerały WAPŃ ŻELAZO MAGNEZ FOSFOR SÓD
Właściwości kakao:
- Jest źródłem związków o charakterze przeciwutleniającym (m.in. flawanoli i procyjanidyn), które wykazują korzystny wpływ na prawidłową funkcję układu krążenia.
- Pomimo zawartości substancji pobudzających, takich jak kofeina i teobromina, łagodzi stres. Działanie relaksacyjne przypisuje się obecności kwasu walerianowego, które ma działanie uspokajające.
- Jest źródłem tryptofanu, który jest wykorzystywany przez mózg do wytwarzania neuroprzekaźnika zwanego serotoniną, który zapewnia spokój i daje uczucie szczęścia.
- Może zapobiec kamicy nerkowej.
Komentarze
Prześlij komentarz