Arbuz... bohaterem dnia
Arbuz, nazywany również kawonem zawiera w sobie aż 92% wody, mimo tego, nie da się z niego wycisnąć soku. Konsekwencją wysokiej zawartości wody jest niewielka ilość witamin i składników mineralnych. Pomimo tego jest dobrym źródłem innych ważnych substancji, o których dowiecie się w tym wpisie... Zapraszam!
Wartość odżywcza:
- 30kcal/100g
- Białko 1g
- Tłuszcze 0g
- Węglowodany 8g
- Błonnik 0g
- Witaminy A B1 B2 B6 C
- Minerały POTAS MIEDŹ ŻELAZO MAGNEZ WAPŃ
92% wody, mało składników mineralnych i witamin, więc co w nim jest?
W składzie kawona znajdziemy dużą ilość przeciwutleniaczy, tj. likopen, beta-karoten, luteina. Doszukać się możemy również sporej ilości aminokwasów m.in. cytrulina.
Przeciwutleniacze chronią nasze organizmy przed chorobami nowotworowymi i chyba najważniejsze... opóźniają proces starzenia się skóry.Dlaczego warto jeść arbuzy?
- Duża zawartość wody działa moczopędnie, tym samym spożywanie arbuza jest pomocne w chorobach nerek i układu moczowego.
- Dodają energii i wspomagają koncentrację.
- Pomagają zmniejszać ciśnienie krwi, przez co zmniejszają ryzyko m.in. udaru mózgu.
- Wpierają regenerację i wydajność mięśni podczas wykonywania ćwiczeń.
- Szklanka arbuzów zawiera 1,5 razy więcej likopenu niż świeże pomidory. Likopen jest to związek chemiczny z grupy karotenów, który posiada właściwości chroniące układ krwionośny.
Jecie pestki arbuza?
Większość pewnie wypluwa pestki, nie ukrywam, że też tak robię, chociaż czasami zjem je razem z miąższem owocu. Mają one pozytywny wpływ na nasze organizmy. Działają przeciwzapalnie i przeciwbólowo. Pomagają również podczas zaparć.
Komentarze
Prześlij komentarz