Makaron z pieczonym kalafiorem, pomidorkami, pietruszką i oscypkiem

Przepis-inspiracja na szybki i niskokaloryczny obiad. Kiedy macie mało czasu i chcecie zjeść coś na szybko to zdecydowanie polecam tą kompozycję.

Składniki:
1 mała garść różyczek kalafiora
1 łyżeczka oleju ryżowego
1/2 szkl makaronu |u mnie muszelki|
5 pomidorków koktajlowych
2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka tartego wędzonego oscypka |bądź sera wędzonego|
pieprz do smaku


Przygotowanie:
1.Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C; z funkcją termoobiegu.
2.Dokładnie myjemy kalafiora, pomidorki, pietruszkę.
3.Podrzewamy wodę w rondelku.
4.Na blaszy; wyłożonej papierem do pieczenia, układamy kalafiora i skrapiamy olejem ryżowym.
5.Wkładamy blachę do piekarnika na 20-25 minut, aż kalafior się zrumieni.
6.Do gotującej się wody wsypujemy makaron; gotujemy do miękkości.
7.Pomidorki kroimy na połówki.
8.Natkę pietruszki siekamy.
9.Odcedzony makaron wrzucamy do miski; dodajemy pomidorki, natkę, upieczonego kalafiora oraz szczyptę pieprzu.
10.Mieszamy wszystko co jest w misce i posypujemy tartym oscypkiem.
Smacznego!

Komentarze