Truskawka... bohaterem dnia
Truskawka, a może poziomka ananasowa, czy poziomka wielkoowocowa. Zwał jak zwał, ale jej smak rozpozna każdy. Zapraszam na mały artykuł o tym czerwonym owocu.
Wartość odżywcza:
- 32kcal/100g
- Białko 0.7g
- Tłuszcze 0.3g
- Węglowodany 8g
- Błonnik 0.7g
- Witaminy A B1 B2 B3 B6 E
- Minerały POTAS WAPŃ FOSFOR MAGNEZ
Dlaczego warto je jeść, nie tylko ze względu na smak?
- Poprawiają przemianę materii poprzez oczyszczenie jelit z toksyn.
- Ograniczają wchłanianie tłuszczów w układzie pokarmowym.
- Odkwaszają organizm, z tego powodu są polecane osobom, które mają kłopoty z trawieniem.
- Mają właściwości odżywcze, ściągające skórę oraz zapobiegające powstawaniu zmarszczek.
- Odświeżają cerę i zapobiegają wypadaniu włosów.
- Truskawki są szczególnie polecane kobietom w ciąży, ponieważ zawierają kwas foliowy niezbędny dla prawidłowego rozwoju płodu.
- Są słodyczą, którą bez obaw mogą spożywać cukrzycy.
Komentarze
Prześlij komentarz