Truskawka... bohaterem dnia

Truskawka, a może poziomka ananasowa, czy poziomka wielkoowocowa. Zwał jak zwał, ale jej smak rozpozna każdy. Zapraszam na mały artykuł o tym czerwonym owocu.

Wartość odżywcza:

  • 32kcal/100g
  • Białko 0.7g
  • Tłuszcze 0.3g
  • Węglowodany 8g
  • Błonnik 0.7g
  • Witaminy A B1 B2 B3 B6 E
  • Minerały POTAS WAPŃ FOSFOR MAGNEZ

Dlaczego warto je jeść, nie tylko ze względu na smak?

  • Poprawiają przemianę materii poprzez oczyszczenie jelit z toksyn.
  • Ograniczają wchłanianie tłuszczów w układzie pokarmowym.
  • Odkwaszają organizm, z tego powodu są polecane osobom, które mają kłopoty z trawieniem.
  • Mają właściwości odżywcze, ściągające skórę oraz zapobiegające powstawaniu zmarszczek.
  • Odświeżają cerę i zapobiegają wypadaniu włosów.
  • Truskawki są szczególnie polecane kobietom w ciąży, ponieważ zawierają kwas foliowy niezbędny dla prawidłowego rozwoju płodu.
  • Są słodyczą, którą bez obaw mogą spożywać cukrzycy.

Komentarze