Jabłko... bohaterem dnia
Kuszący, kojarzący się z jesienią, polski owoc, czyli jabłko- bohater dnia. Od wieków interesujący obiekt... zaintrygował Ewę, natchnął Newtona i zaciekawił mnie swoimi właściwościami. Zapraszam na mały artykuł o tym pysznym owocu:
Wartość odżywcza:
- 52kcal/100g
- Białko 0.3g
- Tłuszcze 0.2g
- Węglowodany 14g
- Błonnik 2.4g
- Witaminy C A E K
- Minerały WAPŃ ŻELAZO MAGNEZ FOSFOR POTAS
Ciekawostki:
- W Europie drzewo jabłoni zyskało popularność dopiero w XVII wieku; od tego czasu wyhodowano ponad 10.000 odmian. Antonówki, szare renety, malinówki czy papierówki to niektóre z nich.
- Owoce jabłoni są idealne na niedokrwistość, awitaminozę i wzmocnienie organizmu.
- Dzięki dużej zawartości błonnika, jabłka poprawiają pracę jelit, więc wskazane są przy zaparciach.
- Są skuteczne na obniżenie złego cholesterolu w organizmie, dzięki zawartych w nich pektyn.
- Jabłka są 'źródłem młodości', za sprawą zawartych w nich przeciwutleniaczy.
- Zawarte w nich witaminy i minerały poprawiają urodę- wzmacniają stan skóry, włosów czy też paznokci
Komentarze
Prześlij komentarz