Kalafior... bohaterem dnia
Kalafior, czyli jednoroczna roślina należąca do grupy kapustowatych. Z tego wpisu dowiecie się jaką ma on wartość odżywczą, jak go przechowywać oraz poznacie kilka ciekawych faktów. Zapraszam do czytania.
Wartość odżywcza:
- 24kcal/100g
- Białko 1.84g
- Tłuszcze 0.45g
- Węglowodany 4.11g
- Błonnik 2.3g
- Witaminy: C B6 A E K
- Minerały: WAPŃ SÓD POTAS FOSFOR MAGNEZ
Jak przechowywać kalafiora?
Najlepiej przechowywać go w lodówce, maksymalnie do 5 dni od zakupu. Aby zapobiec gromadzeniu się wilgoci i w konsekwencji szybkiemu psuciu, układamy go łodygą do góry.Czy wiesz, że...
- nie występuję on jedynie w kolorze białym? Oprócz niego możemy zobaczyć go w kolorze zielonym |odmiana Romanesco|, pomarańczowym, a nawet fioletowym |odmiana Graffiti|.
- ze względu na pochodzenie, kalafior nazywany jest także kapustą cypryjską?
- posiada sporą zawartość siarki, która uwalnia się podczas gotowania? Dlatego nie powinien być gotowany pod przykryciem.
- można spożywać go na surowo? Taką postać można spotkać w sałatkach.
- usprawnia pracę wątroby?
- wykazuje działanie przeciwnowotworowe?
- wspomaga układ odpornościowy?
Komentarze
Prześlij komentarz