Krem z buraka
Dopiero co zaczęła się jesień, a ja już zdążyłem złapać przeziębienie... Efektem jest cały weekend zmarnowany w łóżku. Mimo tego wydarzenia, nie zabraknie nowego przepisu, na który serdecznie zapraszam :D
Jedyny plus tej pory roku, to okazje na przygotowywanie zup oraz kremów. Dzisiaj zapraszam na wpis o słodkim kremie z buraka, który jest przełamany dodatkiem sera feta. Wygląda i smakuje wybornie, dodatek kiełków rzodkiewki i prażonych nasion słonecznika, dodatkowo cieszy oko.
Składniki:
800ml wody
2 buraki
1 ziemniak
1 mała cebula
1 duża marchew
1 łyżka oleju ryżowego
2 małe papryczki chili
ser feta
kiełki rzodkiewki
nasiona słonecznika
Przygotowanie:
1.Wykonujemy obróbkę wstępną warzyw (myjemy, obieramy, oczyszczamy).
2.Kroimy warzywa w kostkę.
3.Do garnka wlewamy olej i wrzucamy warzywa; szklimy przez 3-4 minuty.
4.Zeszklone warzywa zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.
5.Prażymy nasiona słonecznika i kroimy ser w kostki.
6.Blendujemy krem na gładką masę.
7.Nalewamy krem do miseczek i posypujemy kiełkami, serem oraz prażonymi nasionami.
Smacznego!
Gęstość kremu możemy regulować dodatkiem gotowanej wody, ja preferuje gęstsze kremy.
Jedyny plus tej pory roku, to okazje na przygotowywanie zup oraz kremów. Dzisiaj zapraszam na wpis o słodkim kremie z buraka, który jest przełamany dodatkiem sera feta. Wygląda i smakuje wybornie, dodatek kiełków rzodkiewki i prażonych nasion słonecznika, dodatkowo cieszy oko.
Składniki:
800ml wody
2 buraki
1 ziemniak
1 mała cebula
1 duża marchew
1 łyżka oleju ryżowego
2 małe papryczki chili
ser feta
kiełki rzodkiewki
nasiona słonecznika
Przygotowanie:
1.Wykonujemy obróbkę wstępną warzyw (myjemy, obieramy, oczyszczamy).
2.Kroimy warzywa w kostkę.
3.Do garnka wlewamy olej i wrzucamy warzywa; szklimy przez 3-4 minuty.
4.Zeszklone warzywa zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.
5.Prażymy nasiona słonecznika i kroimy ser w kostki.
6.Blendujemy krem na gładką masę.
7.Nalewamy krem do miseczek i posypujemy kiełkami, serem oraz prażonymi nasionami.
Smacznego!
Gęstość kremu możemy regulować dodatkiem gotowanej wody, ja preferuje gęstsze kremy.
Komentarze
Prześlij komentarz