Płatki owsiane... bohaterem dnia
Płatki owsiane wydawać się mogą idealne na śniadanie, ale nie tylko. Możemy je wykorzystać do koktajli, ciast, czy też ciasteczek... Zebrałem kilka faktów na ich temat:
Wyróżniamy trzy rodzaje płatków:
a) ZWYKŁE- otrzymywane z całego ziarna
b) GÓRSKIE- otrzymywane z pokrojonego ziarna
c) BŁYSKAWICZNE- otrzymywane z gniecionego ziarna, poddanego obróbce hydrotermicznej.
Wartość odżywcza:
- 366kcal/100g
- Białko 14g
- Tłuszcze 7g
- Węglowodany 55g
- Błonnik 10g
- Witaminy B E
- Minerały FOSFOR POTAS MAGNEZ CYNK MANGAN
Jakie są rodzaje płatków owsianych?
Wyróżniamy trzy rodzaje płatków:
a) ZWYKŁE- otrzymywane z całego ziarna
b) GÓRSKIE- otrzymywane z pokrojonego ziarna
c) BŁYSKAWICZNE- otrzymywane z gniecionego ziarna, poddanego obróbce hydrotermicznej.
Dlaczego warto je spożywać?
- Owies pomaga w utrzymywaniu właściwego poziomu cukru we krwi.
- Płatki zawierają przeciwutleniacze, które dobrze działają na skórę.
- Osoby chore na celiakie nie mogą ich spożywać, ponieważ płatki zawierają sporą ilość glutenu.
- Zawarte w nich nienasycone kwasy tłuszczowe zapobiegają miażdżycy czy nowotworom.
Komentarze
Prześlij komentarz