Pomidor... bohaterem dnia
Koniec wakacji, początek sezonu na pomidory. Małe- te koktajlowe, jak i te duże, prosto z ogrodu są najlepsze. Piękny zapach, krwisty kolor i aromatyczny smak, czyli to co najlepsze w tych owocowych warzywach.
Wartość odżywcza:
- 17kcal/100g
- Białko 0.9g
- Tłuszcze 0.2g
- Węglowodany 3.9g
- Błonnik 1.2g...
- Witaminy C K E B1 B2 B3 B6
- Minerały MAGNEZ ŻELAZO WAPŃ POTAS MANGAN
Ciekawostki:
- Cenny składnik pomidora, którym jest likopen działa antyutleniająco. Ma to znaczenie dla powstrzymywania efektu starzenia.
- Początkowo pomidory były traktowane jako rośliny typu ozdobnego. Specyficzny zapach liści odstraszał od próbowania owoców; myślano, że są to rośliny trujące.
- Włosi odkryli pomidora jako obiekt gastronomiczny. Nazwali go POMMODORO, czyli "złote jabłko".
- Zapobiegają powstawaniu miażdżycy i zawałom serca.
- Poprawiają odporność, dzięki zawartości witaminy C.
Komentarze
Prześlij komentarz