Szczypiorek... bohaterem dnia
Odkąd pamiętam zawsze rósł w moim ogrodzie, ale rzadko gości w mojej kuchni. Ostatnio wykorzystany jako 'kropka nad I' w szakszuce zainteresował mnie do sprawdzenia jego właściwości. Oto co znalazłem:
Wartość odżywcza:
- 30kcal/100g
- Białko 3.3g
- Tłuszcze 0.7g
- Węglowodany 4.4g
- Błonnik 2.5g
- Witaminy C B1 B2
- Minerały POTAS CHLOR WAPŃ MAGNEZ FOSFOR
Co warto wiedzieć?
- To zioło ułatwia trawienie oraz zapobiega zaparciom. Warto pamiętać, że gdy spożyjemy większą ilość, może wywołać działanie przeczyszczające.
- Słony smak szczypiorku może zastąpić sól, co prowadzi do minimalizacji gromadzenia się wody w organizmie.
- Ma działanie bakteriobójcze, a także pobudzające apetyt.
- Charakterystyczny zapach nadają związki siarki, które mają działanie lecznicze.
Komentarze
Prześlij komentarz