Malina... bohaterem dnia
Uwielbiam ten czas, kiedy w ogrodzie mogę znaleźć jeden z moich ulubionych owoców.
Najlepiej smakują świeżo zerwane, ale okresem jesiennym i zimowym soki z nich są również wyborne i przy okazji zwiększają odporność... Zapraszam na artykuł o malinach:
Wartość odżywcza:
- 52kcal/100g
- Białko 1.2g
- Tłuszcze 0.7g
- Węglowodany 12g
- Błonnik 7g
- Witaminy C E B1 B2 B6
- Minerały POTAS MAGNEZ WAPŃ ŻELAZO MIEDŹ
Dlaczego warto jeść maliny?
- Są znakomitym środkiem przeciwgorączkowym, dlatego że pobudzają gruczoły potowe, przez co parujący pot ze skóry, obniża temperaturę ciała.
- Łagodzą bóle miesiączkowe, poprzez właściwość rozkurczu mięśni gładkich.
- W postaci syropu były używane już w XVI wieku jako środek odżywczy i wzmacniający organizm.
- Są dobrym lekiem podczas przeziębienia. Dodane w postaci soku do herbaty, nie tylko będą naturalnym słodziłem, ale również przyśpieszą powrót do zdrowia.
Komentarze
Prześlij komentarz