Burak... bohaterem dnia
To warzywo korzeniowe ma wiele zastosowań w kuchni, od zupy zwanej barszczem czerwonym, po przekąski w formie frytek, a nawet zagości w deserach. Buraki nie są cenione jedynie za walor smakowe, za swój piękny kolor, ale również za bogactwo odżywcze. Zapraszam na wpis, właśnie o nim.
Wartość odżywcza:
- 43 kcal/ 100g
- Białko 1.6g
- Tłuszcze 0.2g
- Węglowodany 10g
- Błonnik 2.8g
- Witaminy A B6 B12 D
- Minerały MAGNEZ ŻELAZO WAPŃ POTAS SÓD
Porcja ciekawostek:
- Pozytywnie wpływa na normowanie się cholesterolu w organizmie.
- Sok z buraka jest idealny dla osób z podwyższonym ciśnieniem; zwiększa on stężenie tlenku azotu we krwi, który jest odpowiedzialny za regulację ciśnienia.
- Sok barwi nie tylko ręce, można go użyć m.in. do barwienia lukrów cukrowych, bądź ciast naleśnikowym.
- Pobudza krążenie i pomaga przy złej przemianie materii.
- Ma działanie lecznicze w przypadku otyłości, przy zaparciach, chorobach wątroby i nerek.
Komentarze
Prześlij komentarz