Gruszka... bohaterem dnia
Doceniana od wieków za swoje właściwości, dzisiaj doceniona również przeze mnie w małym artykule; mowa oczywiście o kolejnym bohaterze dnia- gruszce.
Wartość odżywcza:
- 58kcal/100g
- Białko 0.6g
- Tłuszcze 0.2g
- Węglowodany 14.4g
- Błonnik 2.1g
- Witaminy A B1 B2 B6 C PP
- Minerały POTAS FOSFOR MAGNEZ WAPŃ
Właściwości i fakty:
- Mogą zapobiec udarowi i obniżyć ciśnienie krwi, dzięki dużej zawartości potasu.
- Są polecane na zaparcia i biegunki. Należy sięgnąć po miękkie i dojrzałe gruszki, ponieważ pobudzają trawienie.
- Kobiety w ciąży powinny spożywać te jesienne owoce, ponieważ zawierają one potrzebny do prawidłowego rozwoju dziecka kwas foliowy.
- Skórka jest najbogatsza w składniki odżywcze, dlatego powinno się je spożywać nieobrane.
- Gruszki należą do owoców, które nie nadają się do zamrożenia.
Komentarze
Prześlij komentarz