Zupa grzybowa

Sezon na grzyby nie może obejść się bez zupy grzybowej. Świeże grzyby nadają temu daniu niezwykłego aromatu. Jednak przed wykorzystaniem grzybów w naszej kuchni powinniśmy je dokładnie przepatrzeć. Podczas tego zabiegu zwracajmy uwagę nie tylko na uszkodzenia, obecność insektów, ale głównie na jadalność. Jeśli nie znamy się na grzybach, poprośmy o pomoc znajomą osobę, która pozwoli nam uniknąć nieszczęśliwego wyboru. Jednak, kiedy trafi nam się grzyb, który ciężko określić, najlepszym rozwiązaniem będzie wyrzucenie danego osobnika. Zapraszam na przepis!

Składniki:

2l bulionu
500g grzybów (prawdziwki, kozaki, kurki, pieczarki)
2 średnie marchewki
pęczek natki pietruszki
7 średnich ziemniaków
1/3 szkl śmietany
2 łyżki masła
sól, pieprz

Przygotowanie:

1.Garnek z bulionem ustawiamy na palniku.
2.Marchewki obieramy i kroimy w słupki, wrzucamy do bulionu.
3.Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka.
4.Grzyby oczyszczamy z zanieczyszczeń i kroimy na mniejsze kawałki.
5.Kiedy ziemniaki będą delikatnie miękkie, dorzucamy grzyby.
6.Gotujemy przez 5-6 minut na średnim ogniu.
7.Do szklanki ze śmietaną dodajemy gorący bulion, mieszamy i wlewamy do garnka.
8.Pod koniec dodajemy masło i przyprawiamy w miarę potrzeby.
9.Siekamy natkę pietruszki.
10.Do miski wlewamy zupę i posypujemy natką pietruszki.
Smacznego!

Komentarze