Galaretka ze zsiadłego mleka z kawiorem malinowym

Widząc tytuł tego przepisu pewnie wielu z was przeczytało go drugi raz. Galaretka ze zsiadłego mleka? kawior owocowy?... Tak dobrze przeczytaliście!
Mleko zsiadłe kojarzy się głownie w wersji na słono, ale czy na słodko da się je w ogóle przyrządzić? Tak, da się. Efektem jest deser przypominający panna cotte, który jak wiemy jest pysznym daniem.
Kawior owocowy wymaga cierpliwości. Jego przygotowanie wiąże się z zabawą, ale również z precyzją.
Nie przedłużając zapraszam na recepturę, w której przedstawię wariacje smaków na talerzu!

Składniki:

na część mleczną:
2 szkl mleka
2 łyżki cukru cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego
3 łyżeczki żelatyny
4 łyżeczki zimnej wody

na część owocową:
3 szkl malin
sok z 1/2 cytryny
4 łyżki cukru
2 łyżeczki żelatyny
3 łyżeczki zimnej wody
1 szkl oleju

Przygotowanie:

1.Olej wlewamy do szerokiego naczynia i chłodzimy w lodówce przez 1 godzinę.
2.Trzy łyżeczki żelatyny mieszamy w miseczce z czterema łyżeczkami zimnej wody, czekamy aż napęcznieje.
3.Mleko wlewamy do miski i mieszamy z cukrami.
4.Żelatynę rozpuszczamy przez 15 sekund w mikrofalówce, bądź wkładamy ją do większej miski z gorącą wodą.
5.Do mleka wlewamy rozpuszczoną żelatynę i mieszamy.
6.Przelewamy masę do filiżanek.
7.Filiżanki z masą wkładamy do lodówki na 2-3 godziny, aż dobrze stężeje.
8.Umyte maliny wrzucamy do rondelka, wlewamy sok z cytryny i dodajemy cukier; gotujemy, aż się rozpadną i puszczą sok.
9.Ponownie łączymy 2 łyżeczki żelatyny z 3 łyżeczkami zimnej wody, czekamy do momentu napęcznienia i rozwadniamy ją w mikrofali, bądź większej misce z gorącą wodą.
10.Maliny przecieramy przez sito.
11.Do soku z malin dodajemy żelatynę, mieszamy.
12.Gęstszą część malin zostawiamy na później.
13.Studzimy sok z malin do momentu, aż zacznie delikatnie gęstnieć.
14.Lekko gęsty sok z malin przelewamy do strzykawki.
15.Do miski z zimnym olejem wpuszczamy strzykawką sok, po kropelce w różne części pojemnika.
16.Po 3-4 minutach przecedzamy na sicie i przepłukujemy wodą.
17.Stężałą galaretkę w filiżankach podgrzewamy, poprzez włożenie do miski z ciepłą wodą.
18.Na talerz wykładamy łyżeczkę gęstszej masy malinowej, na nią układamy wyjętą z filiżanki galaretkę, a obok układamy kawior.
Smacznego!

Komentarze